Испания продължава да губи население

Испания продължава да губи населението си и има две големи причини за това – все повече испанци се местят да живеят в чужбина и има по-малко пребиваващи в страната чужденци, съобщава вестник El País. На 1 януари 2016 г. е имало с 99 439 по-малко жители в Испания спрямо година по-рано, според представени в четвъртък предварителни данни на Националния статистически институт (INE) на страната.

Регистрираните живущи в Испания в момента са 45,5 млн., с 0,2% по-малко на годишна база. Данните се основават на регистрациите за местожителство, известно като общински преброяване на населението. Общинските съвети редовно изпращат обновените данни в Националния статистически институт за статистически цели.

Последните цифри потвърждават тенденцията на намаляване на населението, започнала през 2012 г. в разгара на икономическата криза.

Чужденците, представляващи 9,9% от регистрираното население, са намалели с 128 372 души. Сред тях най-много са представителите на Еквадор, Великобритания и Германия. Националният статистически институт отбелязва, че през 2015 г. близо 123 000 чужденци са получили испанско гражданство.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*