Испания провежда предсрочни избори на 26 юни

Испанският крал Фелипе Шести заяви, че няма да номинира нов премиер, тъй като няма кандидат, който да получи подкрепата на достатъчно депутати в долната камара на парламента

Кралят на Испания Фелипе VI взе решение да не предлага нов кандидат за премиер на страната, защото никой от лидерите на представените в парламента партии няма нужната подкрепа за съставяне на правителство и гласуването в долната камара е обречено на провал.

Това означава, че на 3 май и двете камари на испански парламент ще бъдат разпуснати, а предсрочните избори ще се проведат на 26 юни, съобщава РИА Новости, цитирани от „Фокус“.

Парламентът на Испания за първи път в демократичната си история изпада в ситуация, при която да не може да избере премиер.

В съобщение на кралския двор, след консултации на монарха с лидерине на партиите, представени в парламента, се посочва че кралят е установил, че „няма кандидат, който да има необходимата подкрепа в Конгреса на депутатите (долната камара на парламента).“

На изборите на 20 декември 2015 г. в Испания спечели Народната партия. Тя обаче не успя да получи абсолютно мнозинство в парламента. След неуспешен опит на своя лидер Мариано Рахой да постигне споразумения с други политически сили, Филип VI предложи на генералния секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес се опита да сформира кабинет.

На 4 март, след втория кръг на гласуването в парламента депутатите от Конгреса не одобриха лидера на социалистите за премиерския пост. Тогава кралят даде на партиите време да се опитат да постигнат споразумение. Политическите сили обаче не успяха да стигнат до договореност. Решението на монарха да не предложи кандидат за премиер означава, че в кралството предстоят предсрочни избори.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*