Кралят на Испания дава нов шанс на партиите да сформират правителство

Ако в края на април страната няма премиер, ще се върви към предсрочни избори

Кралят на Испания Фелипе VI е насрочил нов кръг от преговори за създаването на правителство, става ясно от съобщение на испанския кралски двор. Разговорите ще се проведат на 25 и 26 април.

След тях или ще има издигнат нов кандидат за премиер на страната, или ще бъде насрочена дата за извънредни избори.

В края на декември испанските избиратели изпратиха в парламента шест партии, като нито една от тях няма мнозинство. Това обаче предизвиква и невъзможността на нито една от партиите да състави правителство, а преговорите между възможните партньори буксуват.

Досегашните управляващи в лицето на консерватора Мариано Рахой върнаха мандата, след като не срещнаха подкрепа от останалите партии.

Вот на доверие за съставяне на правителство, каквато е процедурата, поиска социалистът Педро Санчес. Депутатите от долната камара на парламента обаче не го подкрепиха. Все пак социалистическата партия може да успее да състави кабинет, ако успее да се договори с Podemos и Ciudadanos, които са съответно третата и четвъртата политическа сила в испанския парламент.

На последните избори за парламент в Испания управляващата консервативна партия спечели 123 места в 350-местния парламент. На предходния вот партията имаше мнозинство със 187 депутати. Втората партия е социалистическата (PSOE), която също губи подкрепа – 90 места, спрямо 110 при предходните избори.

За сметка на това в парламента влизат две нови партии – крайнолявата Podemos и Ciudadanos, които спечелиха съответно 69 и 40 депутатски места.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*