Партия съди Мариано Рахой заради споразумението ЕС-Турция за бежанците

Малка лява испанска партия внесе жалба за престъпление срещу човечеството срещу премиера Мариано Рахой заради решението му да подпише споразумението между ЕС и Турция за бежанците, предаде Франс прес

Малка лява испанска партия внесе жалба за престъпление срещу човечеството срещу премиера Мариано Рахой заради решението му да подпише споразумението между ЕС и Турция за бежанците, предаде Франс прес.

Европейската депутатка от партията Обединена левица Марина Албиол осъди подписаното на 18 март споразумение и заяви, че „ЕС плаща на Турция, за да поеме тази страна услугите по гранична полиция, експулсирания и хвърляне в затвора“.

„Рахой ни прави съучастници на това варварство“, заяви говорителят на Обединена левица в парламента Алберто Гарсон.

Мигрантите „бягат от тероризма и войните, които често пъти са предизвикани от западните държави и западния военно-промишлен комплекс. На прага на Европа те намират липса на солидарност, отказ да им се даде убежище и лагери за задържане, които са в явно нарушение на правата на човека и международното право“, добави Гарсон.

Внесената в Испанския Върховен съд жалба обвинява Рахой и другите лидери от ЕС, че „са се договорили с турските власти за експулсирането и принудителното прехвърляне на неопределен брой хора от европейската територия“, което според адвокатите на Обединена левица е престъпление срещу човечеството съгласно член 607 на Наказателния кодекс.

Спорното споразумение с Анкара предвижда връщането в Турция на всички незаконно влезли в Гърция мигранти от 20 март.

Предвижда се също за всеки върнат от Гърция сириец друг да бъде приеман в ЕС в рамките на 72 000 души. „Това е крайно недостатъчен брой за решаване на хуманитарния проблем, предизвикан от конфликтите в Близкия изток“, заявява Обединена левица в жалбата си.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*