Испания иска да намалява по-бавно дефицита

3.6% за 2016г. е новата цел на Мадрид

Служебното правителство на Испания обяви във вторник, че ще се опита да намали публичния дефицит през 2016 г. и 2017 г. по-бавно, отколкото е темпото, договорено с Европейската комисия.

След като 2015 г. бюджетните цели не бяха постигнати с голямо изоставане (5% вместо 4.2% дефицит), кабинетът на Мариано Рахой бърза да запълни недостига, без да ощетява растежа.

Мадрид иска дефицитът да е 3.6% от БВП, а не одобрените 2.8%, с които щеше да отговори на препоръката на еврокомисията да не се надхвърлят 3%. Тази цел ще бъде постигната догодина с нова прогноза за дефицит от 2.9% от БВП вместо досегашните 1.4% за 2017 г.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос казва също, че прогнозният ръст на икономиката през тази година вече не е 3%, а 2.7% от БВП.

Една от причините за този недостиг е понижаването на данъците преди парламентарните избори от декември, завършили без ясен победител и оставили и до днес Испания без редовно правителство. Политическата парализа топи надеждите за структурни реформи през тази година и увеличава вероятността от предсрочни избори през юни, ако няма споразумение за правителство до края на април.

Еврокомисията трябва да даде разрешение за искането на Мадрид. В това време правителството на Рахой увеличи и съотношението на публичния дълг като процент от БВП – от 98.5% на 99.1% за тази и от 96.5% на 99% от БВП за следващата година.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*