Министърът на индустрията в Испания подаде оставка заради Panama Papers

Хосе Мануел Сория се оттегля след скандал за връзките му с офшорна компания

Министърът на индустрията на Испания Хосе Мануел Сория подаде оставка в петък заради предполагаеми връзки с офшорна компания от скандалните т.нар. „Панамски документи“ (Panama Papers), съобщи Bloomberg.

Тази седмица около министъра се заформи скандал заради твърденията, че е свързан с фирмата U.K. Lines – офшорна компания, основана с помощта на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca. Първоначално Сория отрече да има нещо общо с компанията и заяви, че името му се е появило по погрешка в изтеклите документи.

След това обаче нови разкрития показаха, че името му фигурира и в компания с подобно име, регистрирана в Обединеното кралство. Призивите за оттеглянето му се увеличиха, след като вестник „Ел Мундо“ публикува документ на въпросната британска компания с подписа на Сория.

„Всяка политическа дейност трябва да бъде безупречна, включително и когато се дават обяснения. Когато това не е случаят, трябва да се поеме съответната отговорност“, пише в изявлението на министъра.

Този месец редица влиятелни издания едновременно публикуваха милиони страници документи на панамската адвокатска кантора, разкривайки милиарди долари в офшорни сметки по целия свят, свързани с политически, държавни и бизнес лидери и знаменитости. Скандалът доведе до оставки, например в Исландия, а редица правителства обещаха да разследват случаите и да се борят по-усилено с укриването на данъци и прането на пари.

Що се отнася до Испания, Bloomberg припомня, че Сория се ползваше с подкрепата на управляващата Народна партия. С натрупването на доказателствата и обвиненията срещу министъра съпартийците му започнаха да избягват въпросите по случая.

Сория е вторият министър от правителството на Мариано Рахой, който подава оставка заради обвинения във финансови злоупотреби. Министърът на здравеопазването Ана Мато се оттегли през 2014 г. Политиците в Испания се готвят за нови избори през юни, тъй като изглежда партиите няма да могат да се споразумеят за формиране на коалиция преди крайния срок на 2 май.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*