Най-новият испански милиардер разполага с хотелска империя

Испанският милиардер Мигел Флукса Росело, който е трето поколение наследник на компания за обувки, успя да проправи нов път за семейния бизнес, като създаде една от най-големите непублични туристически компании в света

Испанският милиардер Мигел Флукса Росело, който е трето поколение наследник на компания за обувки, успя да проправи нов път за семейния бизнес, като създаде една от най-големите непублични туристически компании в света.

Неговата Iberostar Group разполага със 100 хотела и курорта в 16 страни. Личното състояние на Флукса, който притежава 100% от компанията и вече не участва в първоначалния бизнес с обувки на фамилията, се оценява на 2.1 млрд. долара. Така той за първи път попада в класация на милиардерите на Forbes.

И докато бизнесът с обувки полага основите за навлизане в туристическия сектор, визията на Флукса го отвежда на Карибите, в Средиземно море и Южна Америка, където неговата компания е известна както с хотели на умерени цени, така и с луксозни курорти. През 2014 г. компанията обяви 1.26 млрд. долара приходи, но оттогава не е публикувала финансовите си отчети.

Дядото на Флукса – Антонио Флукса, основава първата фамилна фабрика за обувки в Майорка през 1877 г. с цел създаването на най-голямата компания за обувки в Европа. След малко повече от десетилетие компанията, която той нарекъл Lottusse, вече имала 11 работилници и пет завода за кожа.

Синът на Антонио – Лоренцо Флукса, поема семейния бизнес след смъртта на баща си през 1927 г. През Първата световна война Lottusse е произвеждала обувки за армията. След войната Лоренцо решава да навлезе в други сфери. Така през 1956 г. той купува туроператора Viajes Iberia, който по това време има 6 офиса и 40 служители.

Флукса се присъединява към баща си и впоследстие поема туристическия бизнес. Още от самото начало баща му му казал, че трябва да издигне бизнеса до глобално ниво. През 1986 г. баща и син заедно откриват първите си хотели, носещи името Iberostar, в Майорка и на Канарските острови. През годините Флукса добавя авиокомпания, круизна компания и хотелска верига към бизнес портфейла на фамилията.

Когато баща му умира през 1993 г., Флукса открива първия международен хотел на групата в Доминиканската република. През 2006 г. той продава по-голяма част от туристическия бизнес на групата, за да се концентрира върху хотелското подразделение.

Докато Флукса се занимава с туристическия сектор, другите двама синове на Лоренцо остават в бизнеса с обувки. Антонио оглавява Lottusse до смъртта си през 2015 г. Другият син Лоренцо пък основава компанията за обувки Camper през 1975 г. Членовете на четвъртото поколение във фамилията участват във всички нейни бизнес дейности.

Iberostar, Camper и Lottusse водят началото си от един и същ завод за обувки в Майорка, но днес развиват дейност напълно независимо една от друга.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*