ЕС глоби испанска компания с 5,2 млн. евро за картел

ЕС глоби днес испанската компания за зеленчуци Риберебро (Riberebro) с 5,2 милиона евро (5,9 милиона долара) за участие в картел, който манипулирал цените на консервирани гъби, предаде ДПА, цитирани от БТА.

Достъпът до храна на конкурентни цени е изключително важен за европейските потребители, посочи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в съобщение. Картелът за консервирани гъби е засегнал продажбите за магазините на дребно в Европа, допълни тя.

Френската компания Бондюел (Bonduelle) и холандската Прошан (Prochamp) се съгласиха на споразумение, според което трябва да платят 32 милиона евро глоби. Третият участник в картела – холандската компания Лютес (Lutece) не е получила глоба, тъй като е подала сигнал за картела. Риберебро обаче отказа споразумение.

Европейската комисия продължи разследването и  глоби Риберебро за нарушаване на законите за конкуренцията в ЕС. Глобата бе намалена с 50 процента, тъй като компанията сътрудничи на разследването.

От 2010 и 2012 година участниците в картела са разменяли поверителна информация за търгове, определяли са минимални цени и обеми, и са си разпределяли клиентите в опит да спрат спада на цените, според ЕК.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*