ЕП приема въвеждането на архив за данните на пътниците със самолет

Европейският парламент ще гласува в четвъртък дълго отлаганото въвеждане на архив за пътниците със самолет

Европейският парламент (ЕП) ще гласува в четвъртък дълго отлаганото въвеждане на архив за пътниците със самолет.

Досега срещу подобна стъпка бяха значителна част от евродепутатите, които обвързваха въпроса със сигурността на личните данни. Терористичните удари в Европа в последната година създават необходимия климат за гласуването на решението в настоящия момент, според евродепутати. Новите правила обхващат споделянето на събираните по този начин данни за полицейски и съдебни нужди.

Новите правила ще задължат авиокомпаниите да предоставят на държавите от ЕС данните на своите пътници, за да помогнат на властите в борбата с тероризма и тежките престъпления. Целта на новото законодателство за защита на данните е да установи еднакви правила в целия ЕС.

Занапред авиокомпаниите и туристическите агенции ще пазят имената, адресите, телефонните номера, данни за кредитната карта, дати на полетите, маршрутите на пътуване, данни за контакт, информация за билета, багажа и плащането. Тези данни ще бъдат пазени в срок от пет години, ако не са послужили при разследване.

Днес ЕП ще обсъди положението в Средиземно море и необходимостта от всеобхватен подход на ЕС към имиграцията и борбата с тероризма. Евродепутатите ще оценят ефективността на съществуващите мерки за борба с укриването на данъци и прането на пари в светлината на аферата „Документите от Панама“.

Очаква се ЕП да одобри първия проект за изменение на бюджета на ЕС за 2016 г., за да бъдат осигурени 100 млн. евро за спешна помощ за бежанците в ЕС, както и два милиона евро за наемане на нови служители в Европейския център за борба с тероризма на Европол.

Евродепутатите ще обсъдят също предложението на Европейската комисия за обща система за убежище. Тази система се очаква да позволи на ЕС по-добро управление на нарастващите потоци от мигранти и търсещи убежище хора. Проекторезолюцията призовава за обособяването на безопасни и законни начини за влизане в ЕС на мигранти.

В сряда ЕП ще обсъди споразумението с Турция в областта на миграцията. Предвижда се евродепутатите да разискват също положението в Полша.

Основните теми в четвъртък са обработването на лични данни за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления, както и въздействието на миграционната криза върху превозите в ЕС.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*