ЕК обмисля визи за гражданите на САЩ и Канада

Европейската комисия обмисля дали да накара американските и канадските граждани да кандидатстват за европейски визи, преди да посетят ЕС. Това е стъпка, която може да увеличи напрежението от двете страни на Атлантическия океан, предаде Ройтерс.

ЕК ще дискутира въпроса на среща идния вторник, само седмица преди европейска обиколка на Барак Обама, по време на която той ще обсъжда споразумението за свободна търговия между ЕС и Вашингтон.

Комисия е решила да обсъди въпроса за визите след отказа от страна на САЩ и Канада да облекчат изискването си за визи за някои притежатели на паспорти на страни членки от ЕС, посочва БТА.

Източник от ЕК заяви, че преди да се вземе решение по такъв важен въпрос като евентуални визи за американски и канадски граждани, ще има политически дебат. Но съществува риск ЕС да пристъпи към въвеждане на визи за тези хора, допълва източникът от ЕК.

Вашингтон и Отава искат сега от българите и румънците, пътуващи за САЩ и Канада, да имат съответно американска и канадска виза. САЩ изключват от схемата си за освобождаване от визи, предложена на ЕС, още няколко европейски страни, като Полша, Кипър и Хърватия.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*