На 27 март преминаваме към лятно часово време

В неделя – 27 март в 3.00 часа преместваме стрелките на часовниците си с 1 час напред. Така  преминаваме към лятното часово време и ще спим с час по-малко.
Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4.00 часа на 30 октомври 2016 г. Тогава часовниците ще се върнат с един час назад.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина.

При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г.

Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Обикновено след смяната на времето човек изпитва трудности с наспиването.  Първите дни организмът трудно привиква към новото часово време. Затова специалисти съветват да се ядат повече плодове и зеленчуци, да се спортува повече и да се ляга по-рано, за да може организмът по-лесно да приеме смяната на режима.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*