Православните християни отбелязват Благовещение

На този светъл празник се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото

Днес Православна църква чества Благовещение и на този ден празнуват всички, носещи името Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Евангелина, Вангелия, Вангелушка, Евангелия, Евелина.
Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.
За българите, днешният празник е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден“. На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва,, че на Благовец всяка рана зараства много бързо.


По мястото си в календара Благовещение стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото.


Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.


Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.
Независимо, че е по време на Великия пост, тържествената празнична трапеза включва задължителна консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник.


Наздраве на всички именици!

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*