България, подобно на Испания, има да покаже много по отношение на фолклор и култура, но е необходима цялостна държавна политика в сферата на туризма

Днес, на 22 март, посрещнахме пролетта със слушателите на „Радио мост“ по испанското радио RW Radio с разговор за фолклора, традициите и туризма. Послушахме “ Йовано, Йованке“ и легендарният Джоко Росич, „Притури  се планината“ и Стефка Съботинова, Стоян Янкулов -Стунджи и Елица, Дико Илиев, а в памет на Любка Рондова завършихме с нейна песен.

Тема на предаването бяха традициите – валенсиански и български, възраждането към новото след равноденствието.

Журналистката и писателката Антоанета Титянова бе гост на предаването, като направи интересна съпоставка между огнения фестивал във Валенсия – Фаите, и фестивалите в България, свързани с пречистване и възраждане на природата с огън като Младенци и Благовец. Както във Валенсия красивите девойки с национални носии красят с цветя Девата на отчаянието, така и в България лазарките на Цветница пускат венци в реката с надежда да намерят партньор в живота.

С носителката на наградите „Златно перо“ и „Народен будител“, авторка на книгата „Калинка Згурова – гласът на Странджа“, журналистката Антоанета Титянова стана дума за фестивалите в България, които привличат все повече туристи от страната и от чужбина.

С главната редакторка на сайта „България без граници“ говорихме за невероятния български фолклор, който тя отразява от началото на 80-те години. Засегна се темата за туристическите атракции в България като Татул, Перперикон, Самуиловата крепост, раннохристиянските базилики в Бяла и Сандански, вила „Армира“, където е убит римския император Валент, които ако знаем как да популяризираме, наистина могат да станат световни атракции.

Журналистката Антоанета Титянова сподели, че е време България да има цялостна туристическа политика, знаейки че 39% от брутния вътрешен продукт на страната идва от туризъм. Ако популяризираме професионално археологическите богатства на страната – примерно тракийските съкровища – Рогозенското във Враца, Златното находище в Панагюрище, тракийските могили в Долината на розите и тракийските царе като Оструша, Косматка и т.н., ако повече хора се докоснат до мощите на Йоан Кръстител, за които се доказа научно от световни лаборатории, че са на 2000 години, може да се развие истински поклоннически, исторически и културен туризъм.

„Ние журналистите сме задължени на нашето минало и на аудоторията, защото недостатъчно отразяваме какво се случва в страната, като денонощно медиите зомбират хората с дребнотемие и негативни информации“, сподели гостенката пред водещата Румяна Атанасова и съпродуцента на предаването Борислав Димов.

Цялото предаване можете да чуете тук:

А повече подробности как да рекламирате в предаването и в сайта „Българите във Валенсия“ ще откриете на тел.: 6426 088 26 .

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*