Нови избори няма да променят парламента в Испания, показва проучване

Провеждането на нови избори няма да облекчи политическата безизходица в Испания, показва социологическо проучване, публикувано във вестник „Ел Паис“, предаде БТА.

При нов вот испанците биха гласували по същия начин, както на 20 декември, и това отново няма да даде мандат за управление на нито една от големите политически сили.

Испанските партии не могат да съставят правителство след повече от два месеца безплодни преговори и две неуспешни гласувания в парламента за подкрепа на управляваща коалиция начело със социалистите.

Ако до 2 май няма кабинет, испанците ще трябва да гласуват отново. Но ако и тогава никой не спечели мнозинство, Испания ще загуби цели месеци, докато в същото време опитва да намали дълга си и да поддържа икономическото възстановяване.

През февруари премиерът Мариано Рахой съобщи, че ще поиска от ЕС разрешение за натрупване на по-висок бюджетен дефицит. Страната рискува да надвиши поставените от Брюксел ограничения за дефицит до 2.8% от БВП.

Дясноцентристката Народна партия отново би спечелила най-много гласове – 26%, но това е много под необходимия резултат за пълно мнозинство за съставяне на правителство, сочи изследването на социологическата агенция „Метроскопия“.

Испанската социалистическа работническа партия (PSOE), която по-рано този месец не получи достатъчно подкрепа в парламента за управляваща коалиция, ще остане на второ място с 23%.

Двете нови партии „Сиудаданос“ и „Подемос“, ще бъдат съответно трета и четвърта политическа сила. „Сиудаданос“ засилва позициите си в сравнение с резултата от 20 декември, когато остана на четвърто място. Подкрепата за нея се увеличи, след като сключи споразумение със социалистите за съставяне на лявоцентристка коалиция.

„Подемос“ е единствената от трите големи партии, която смята, че въпросът за независимостта на Каталуня трябва да се реши с референдум. Всички останали са твърдо против отделянето на автономната област.

Статистическата грешка при проучването е в рамките на 2.9%. Социолозите са анкетирали 1200 души в периода 8-9 март.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*