Парламентът на Испания гласува против споразумението ЕС – Турция

Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс

Испания се изправи пред поредния си институционален парадокс, след като мнозинството от депутатите в Националния конгрес, избран на 20-и декември, гласува против проекта за споразумение между ЕС и Турция по мигрантския проблем, съобщават в. „Ел Паис“ и останалите испански медии. Проектът бе отхвърлен с 227 гласа в общо 350-членния парламент. Пактът с Турция, предвиждащ масово експулсиране на мигранти от ЕС, бе наречен от лидера на социалистите Педро Санчес „срамен“, „незаконен“ и „неморален“.

Позицията на Испания обаче ще бъде изразена на предстоящата на 17-и и 18-и март среща на върха на ЕС в Брюксел от все още действащия премиер Мариано Рахой, чиято Народна партия единствена подкрепи проекта на ЕС в парламента. Ново испанско правителство така и не е сформирано все още поради невъзможност да се постигне компромис между различните политически сили в Националния конгрес, информира БНР.

Рахой и съпартийците му смятат, че тяхното правителство продължава да е легитимно и ще защитят в Брюксел позицията, която те смятат за правилна. Останалите депутати и партии в парламента обаче, които са мнозинство, настояват, че това правителство изпълнява само служебни функции и няма пълномощия да взема подобни стратегически решения в разрез с волята на законодателния орган.

Източник: Новините.бг 

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*