Първото бебе, родено от заразена с Жика майка в Испания, няма симптоми на болестта

Бебето, което е родено преждевременно, остава под наблюдение в болница в Галисия

Първото бебето в Испания, на майка, която е била заразена с вируса Жика е вън от опасност и засега, по всичко личи, че детето не е било засегнато от излагането на заболяването, са споделили медицински специалисти в Галисия, за „Ел Паис“.

Въпреки това, все още не е потвърдено дали новороденото не страда от някакви пост-ефекти.

Рутинните тестове показали, че майката е била изложена на вируса по време на престоя си във Венецуела.

Лекари от Университета в болница Сантяго Комплекс следят внимателно развитието на младока – който освен това се родил преждевременно – за да бъдат избегнати възможни усложнения.

Майката разбрала за вируса и че е била заразена с него, когато отишла в болницата Сантяго де Компостела в края на февруари, защото била на път да роди преждевременно.

Тестовете показали, че е била изложена на вируса между четвъртия и петия месец на бременността си, а времето точно съвпада с престоя й във Венецуела.

Тридесет и осем случаи на заразени с вируса Жика са диагностицирани в Испания до този понеделник, според испанското Министерство на здравеопазването. Сред тях са две други бременни жени в Мадрид и още две в Каталуня.

Световната здравна организация наскоро потвърди, че има все повече и повече доказателства, които свързват вируса със сериозни неврологични заболявания като микроцефалията – състояние, при което бебетата се раждат с необичайно малки глави.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*