Здравец – растението, което се намира във всеки дом, помага при тези проблеми!

Здравец – лечебната билка, която ще ви помогне

Има растения, които отдавна са се превърнали, не просто в легенди, а в част от фолклора и дори съществуването на цели народи.

Тези билки, които са помагали на редица хора през годините със своите лечебни свойства, заслужено продължават да бъдат отглеждани, не само със стопанска, но и с декоративна цел.

На първо място в тази импровизирана класация безспорно се нарежда здравецът.

Той е познат на българите от столетия и продължава да се отглежда, както в разсадниците, така и в домашните градинки и по балконите на жилищните блокове.

Ние вярваме в неговите магични свойства и го използваме не само като лековитите билка, но и го окичваме за здраве и късмет, поставяме го на видно място в домовете си и т.н.

Здравецът съдържа голямо количество етерични масла, които се използват широко в козметиката за производството на кремове, балсами, шампоани и други.

В народната медицина тази билка се прилага за лечение на хипертония, за успокоение на нервната система, като антибактериално и противовъзпалително средство.

Чаят от здравец е незаменим лек при стомашни проблеми, болки в червата, диария.

Има укрепващи имунната система свойства и още куп други полезни качества.

Изсушени листа от здравец можете да намерите във всяка дрогерия в страната или в специализираните магазини за билки и подправки.

Най-доброто решение обаче е да си наберете сами от тази билка.

В случай, че нямате възможност да посетите място, на която тя расте, бихте могли да я отглеждате в градината си или дори в саксия на балкона.

Самото й име обаче доказва, че тя е помагала на хората от столетия насам и поради тази причина е заслужила своето място на водач сред незаменимите дарове на природата.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*