Тестват първата ваксина срещу рак

Започнаха тестовете на първата ваксина срещу рак, която ще стимулира имунната система сама да разрушава туморите, разпространили се в организма

Млада британка е една от пациентите, които ще се подложат на експериментално лечение с ваксина срещу рак, пише „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

35-годишната Кели Потър е диагностицирана с напреднал стадий на рак на маточната шийка през юли 2015 г. и е сред първите, вписани като доброволци в експерименталното лечение в следващите две години. В него ще участват общо 30 доброволци.

Въпреки че получих много добро лечение и ракът беше стабилизиран в Лондон, вече имах разсейки с черния дроб и белите дробове. Когато разбрах, че имам право на лечение с новата ваксина, се съгласих. За мен е чест да бъда част от нещо, което може да промени всичко”, разказа Кели.

Британката получава първата доза на ваксината на 9 февруари. Предстоят още седем посещения в болницата. Лекарите я предупредили, че може да изпита грипоподобни симптоми, но до този момент нито един от тях не се е проявил.

Моята надежда за бъдещето е да победя рака за възможно най-дълго. Ако не успя, искам да вдъхновя хората, болни от рак”, сподели британката.

Ваксината съдържа малък фрагмент от протеина на ензима, наречен hTERT, който позволява на раковите клетки да се делят непрекъснато.

Надяваме се, че чрез инжектиране на този антиген в кръвта, той ще стимулира имунната система да произвежда антитела, които атакуват раковите клетки, но оставят здравите клетки непокътнати”, обясниха учените от университета в Съри в Гилдфорд.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*