Испания потвърди поскъпването на жилищата

Не само цените, но и броят сделки, ще продължат да растат през настоящата година, прогнозират експерти

За пръв път от 2007 г. насам Индексът на цените на недвижимите имоти в Испания отчете ръст. Данните се потвърждават и от местните анализатори, които посочват, че за 2015 г. поскъпването е в рамките на 5.4%. Най-много са поскъпнали за изминалите 12 месеца имотите на Балеарските острови – 5.45%. В края на класацията е Кантабрия, където цените на недвижимостите са загубили 4% от стойността си.

В сравнение с 2007 г. цените на имотите в Испания са спаднали между 40% и 50%. Така например, в Каталуния по времето на бума на пазара средната цена на жилище е била 300 000 EUR, а през февруари 2016-а – 160 000 EUR.

Не само цените, но и броят сделки, ще продължат да растат през настоящата година, прогнозират експерти.

В същото време средната доходност от отдаване под наем на имоти в Испания достигна 5.5% през 2015 г.

„Пазарът се възстановява и възвръща привлекателността си като инвестиционен продукт”, коментират анализатори от специализирания сайт Idealista.

Средната доходност от отдаване под наем расте тогава, когато наемните нива се увеличават правопропорционално на цената на имота. Също и когато наемите растат с по-бързи темпове от продажните цени или спадат по-бавно от стойността на жилището. През последните години цените на продажба на испанските апартаменти се понижава по-бързо, отколкото наемните нива, което  и води до по-висок процент доходност.

Що се отнася до големите инвеститорите, както и преди, са се насочили към жилищните имоти. За миналата година средната доходност при този вид недвижимости е била 7.3%, а през 2014-а – 6.9%. При гаражите доходността е била 4.4%, а при офисите – 6.6%.

Най-висока доходност при апартаментите е била регистрирана в  испанския град Ллейда – 7.9%. На второ и трето място са Лас Палмас и Палма де Майорка, съответно с доходност 6.4% и 6.2%. Следват Аликанте и Барселона, където инвеститорите са получили през миналата година доходност от вложението си в имоти съответно 6% и 5.4%. В Мадрид тя е била 5.3%.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*