Кино за виртуална реалност отваря врати в Европа

Вече почти всеки ден говорим за виртуалната реалност, както преди години си говорихме за айфони, айпади и още ай-най-неща. Очевидно е че всички големи технологични компании ще се опитат да изкарат много пари от този продукт през тази година, но те не са единствените, които имат апетит към новата технология.

Най-новият начин да се грабне парче от пая очевидно е… киното? В края на миналата седмица VentureBeat съобщи, че компания, базирана в Холандия, е създала първото кино за гледане чрез очила за виртуална реалност. То носи името VR Cinema и отваря в Амстердам, а към края на годината се планира старт и в Берлин, Лондон, Барселона и Париж.
Може би зад идеята тайно стои и Samsung, тъй като залата, пълна с въртящи се столове, е оборудвана само с очилата на производителя – Samsung Gear VR, както и негови слушалки. Билетите за VR Cinema струват 12,50 евро, като капацитетът му за сега е до 400 посетители на ден. Филмите няма да бъдат най-новите, за които се говори в днешно време, а специално подбрани за целта филми, които ще са около 35 минути. Идеята е за краткото време да се покаже разнообразието на виртуалната реалност.

До колко тази идея ще се възприеме в дългосрочен план е доста неясно. Киното като цяло дължи успеха си основно на социалния елемент, който очевидно при VR Cinema го няма. Дали ще сме си вкъщи и ще гледаме филм с VR очилата или ще сме в някаква зала в някакво кино с куп хора около нас, които така или иначе няма да виждаме – разлика няма особена.

По-скоро идеята е хората да наемат виртуалните очила за известно време, тъй като 12,50 евро звучи доста по-добре, отколкото цените за закупуването на очилата, които варират между 50 и 500 евро.

„Когато първият филм беше излъчен в кино в края 19-ти век, никой не е можел да си представи, че той би се превърнал в един от основните начини за комуникация и забавление в днешно време,“ споделя основателят на VR Cinema пред VentureBeat Джип Самхауд.

„Направихме няколко турнета от октомври миналата година до сега в различни градове и страни и всяко беше толкова успешно, че решихме да отворим кино в Амстердам. Продължаваме да търсим най-добрите локации в Европа за още обекти, като Берлин е почти потвърден.“

В сравнение с идеята за създаване на игри за виртуалната реалност, които все пак имат нужда от солидна база потребители, която тепърва ще се набира, тази идея звучи малко по-смислено. Със сигурност има любопитни хора и от технологичните маниаци, и от лаиците, но не са сигурни дали си струва високата цена. Така за 12,50 евро те ще могат да вземат решителната крачка за покупка. Или пък да се откажат, защото не си струва.

Източник: Агенция КРОСС

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*