Ивайло Калфин: Ще защитим правата на работещите в чужбина българи

Предложението ни е свързано с въвеждане на единна система за проследяване на работещите мигранти

Според министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин прилагането на препоръките на ЕК за промените, които страната ни трябва да предприеме в сферите заетост и социална закрила, е една от най-важните теми по време на холандското председателство на ЕС. Калфин е казал това във видеоинтервю след Съвета на ЕС с участието на министрите на труда, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Позицията на България е свързана с това, че годишните препоръки са важни за страните, но те трябва да отчитат едновременно както националното развитие и специфики, така и имплементацията на общите европейски политики, е отбелязал вицепремиерът.

По думите на Калфин през тази година фокусът е насочен към немотивираните на пазара на труда. „Тук предложението ни е свързано с въвеждане на единна система за проследяване на работещите мигранти. Тази система ще помогне за това да се знае кой, кога и къде е работил, на какви суми се е осигурявал и какви данъци е плащал“, е допълнил Ивайло Калфин. Според него това ще даде повече информация за сезонните работници и ще ги извади от статистиката на „дълготрайно безработните“ в различните страни – членки на ЕС, включително и у нас.

Министърът е отбелязал важността на директивата за командированите работници, тъй като тя засяга много работещи в чужбина българи. Много внимателно ще следим какви промени искат да бъдат направени в нея и ще защитаваме правата на българските работници в ЕС, е заявил Калфин.

Според него важна за България е връзката между образование и заетост. „Тук темите ни са свързани с признаване на дипломите, с признаване на професионалните квалификации, с подобряване на връзката между образование и реален живот. В Европа от 500 млн. души 70 млн. души имат минимални познания по математика или езици“, е посочил министърът.

Източник: БТА
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*