Създадоха електрически велосипед със соларни клетки

Холандски конструктори създадоха електрически велосипед със соларни клетки

Пак откриха колелото, ще кажат едни. Пак откриха слънцето, ще кажат други. И едните, и другите ще бъдат прави. Защото това е велосипед, който улавя слънчевата енергия, преобразува я и я използва за задвижване. Тук се появява и новаторският елемент.

Голямото постижение на група холандски конструктори е във вид на колело, което е напълно енергийно независимо, без нужда от зареждане в електрическата система. Получената от слънцето енергия е достатъчна, за да задвижи колелото. Тайната е в соларните клетки, вплетени в спиците на велосипеда, информира БНТ.

Ние създадохме първия електрически велосипед със соларни клетки в каплите и спиците. Той може да се самозарежда през деня или докато се въртят педалите, казва Марк Петерс, директор на лаборатория за слънчеви приложения.

А какво се случва когато слънцето не е достатъчно? Няма причина за безпокойство, уверяват холандските изобретатели.

Най-голямото ни постижение, разбира се е, че намерихме решение на предизвикателството със сянката и ограничената светлина. Хората и студентите, които разработиха модела откриха един много интересен начин да се справят с това предизвикателство, чрез електроника. Но, не мога да ви кажа рецептата. Не и цялата. Поне засега, казва Марк Петерс.

Всъщност идеята за соларен велосипед въобще не е нова. Още през 80-те години на миналия век се появяват модели, задвижвани от слънчева енергия. Много от тях, обаче, трудно могат да бъдат наречени велосипеди. Наподобяват по-скоро подвижни соларни панели.

Петерс допълва: Искахме да създадем колело, което да не се отдалечава много от концепцията за класически велосипед.

И както изглежда са успели. Соларните велосипеди ще бъдат пуснати скоро на пазара. Цената на първите 100 бройки ще бъде 3 хиляди евро. Следващата партида ще поевтинее с 500 евро. И … така нататък, следвайки принципа на навлизането на новите технологии в цикъла на масовото производство.
Източник: Агенция КРОСС

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*