Край на политическата криза – испанските социалисти се разбраха за кабинет

Испанските социалисти обявиха края на политическата безизходица, разбраха се за кабинет

Испанската социалистическа партия обяви, че центристката партия „Сиудаданос” ще подкрепи техния кандидат за министър-председател, което слага край на няколкоседмичната политическа безизходица, в която изпадна Испания след парламентарните избори, които отредиха сложна парламентарна конфигурация между политическите партии, отбелязва „Франс прес”.

Депутатът социалист Антонио Ернандо, който е начело на екипа на Социалистическата партия, преговарящ за коалиционно споразумение с други партии, обяви че малко по-късно днес ще бъде представено постигнатото споразумение.

Припомняме, парламентарните избори в Испания се проведоха през декември, като досега управлявалата Народна партия на Мариано Рахой получи най-много депутатски места, но съвсем недостатъчно за самостоятелно управление.

По-рано партията срещу строгите мерки за икономии „Подемос” започна преговори със социалистите и други партии за формиране на правителство.

Лидерът на „Подемос” Пабло Иглесиас първоначално отказа да преговаря със социалистите, ако те продължат разговорите с центристите от „Сиудаданос” – напълно отхвърлено от ръководителя на социалистите Педро Санчес, който беше номиниран от краля за кандидат да води страната.

Но миналата седмица Иглесиас се съгласи да се проведат четиристранни разговори между „Подемос”, социалистите и малките крайнолеви партии „Обединена левица” и Коалиция „Компромис” – регионална група от Валенсия, Източна Испания.

 

news.bg

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*