Цветан Василев: Показах на Доган какво е спечелил Пеевски. Усмивката му изчезна (ВИДЕО)

Първият "опраскан" от поръчковите дела беше Огнян Донев, заради сделката с "Труд" и "24 часа", твърди банкерът без банка

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат банката. Това заяви бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев в интервю за предаването „Просто Диков“ по телевизия BIT, дадено в Белград.

Според него веднага след назначаването на Цацаров институцията е започнала традиционно да работи по поръчка.

Имало е среднощни заседания с Пеевски в следствената прокуратура, с цел да ми бъде повдигнато най-тежкото обвинение и да издадат международна заповед за ареста ми, каза още Василев. Банкерът потвърди и за наличието на шпиц командата в прокуратурата, по твърденията на следовател Бойко Атанасов. Според него именно тя е работила и по казуса КТБ.

„От години се работи на принципа на моркова и тоягата. За всеки значим в политиката и бизнеса има компромати, които се използват, за да го държат удобен.

„След идването на Цацаров през 2012 година почти няма знаково дело, което да не е поръчково и да не е поръчано от същия център, който поръча и КТБ. Първото опраскване бе на Огнян Донев и Любомир Павлов заради  сделката с „Труд“, коментира Цветан Василев.

Той разказа за цялата схема, по която е работил Пеевски, овладявайки съдебната система. Няма да забравя, каза банкерът, как Пеевски ми казва:

    „Гениален изрод е Петьо Еврото, дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш…“ (б.ред. Именно Петьо Еврото е следователят, който повдигна обвинението на Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма и издател на Клуб Z).

Банкерът в изгнание даде и друг пример за това как прокуратурата е била използвана като бухалка.

„Делото срещу Цветан Цветанов също бе поръчково. Почти съм сигурен, че Цацаров е наредил на Владимира Янева да бъде осъден Цветанов. Това дело беше след като дойде правителството на „Орешарски“ и искаха да се сложат на новите, посочи Василев.

Той подчерта, че Сотир Цацаров е бил избран за главен прокурор с консенсус между ГЕРБ и ДПС.

„Както се казва: те си го избраха“, каза бившият мажоритарен собственик на КТБ, намеквайки за подслушаните разговори на Бойко Борисов.

Цветан Василев разказа и любопитна история за това как е разбрал, че се подготвя атака срещу управляваната от него банка.

При него дошъл адвокатът на Пеевски Александър Ангелов и донесъл хвърчащ лист на немски език.  Сашо Диков изчете от листа имена на фирми, както и проценти срещу някои от тях.

Цветан Василев посочи, че всъщност този лист, озаглавен „спешни задачи“, всъщност е списък на исканията на депутата Пеевски за това какво иска да му бъде предоставено, за да си няма проблеми Василев с КТБ.

Сред прочетените от Сашо Диков имена на компании бяха „Булгартабак“, „Трансстрой“, „Виваком“ – 10% или парична равностойност, „Дунарит“ – 30% или по пазарна цена, „Универсиада“ – 50%, „Кристал“, НУРТС и „Петрол“ – уговорената част.

 

„Този списък дойде от Пеевски, донесе го адвокатът му Александър Ангелов. Това си е чист рекет“, каза Василев в интервюто.

На забележката на Сашо Диков, че в случая вижда един хвърчащ лист на немски език без подпис и печат, банкерът обясни:

„Има свидетели, а тук в Сърбия има практика да ползват полиграф (детектор на лъжата). Нека да седнем четиримата – аз, Пеевски, Александър Ангелов и Бисер Лазов и да видим кой лъже“. 

Освен това Василев обясни и как се е опитал да действа в дните преди да се задейства сценарият срещу банката.

 

Срещата с Ахмед Доган

 

Той отишъл на среща с Ахмед Доган, който по това време  вече беше почетен председател на ДПС.

„На Доган му показах списък с бизнес начинанията на неговия бизнес гуру и му замръзна усмивката. Но тогава съдбата на банката вече е била решена.Логиката на атаката срещу мен бе, че съм правел пари с подкрепата на ДПС, а не съм се отчитал. Показах конкретните печалби на Пеевски с моя помощ“,каза Василев.

И добави:

„Не мога да си представя, че няма някой зад Пеевски. Няма да си го простя. Има дъно айсбергът, но никой не е стигнал до дъното.“ 

Борисов не помогнал

 

В интервюто за BIT Василев разказа и за срещата си с Бойко Борисов в първите дни на юни, когато сегашният премиер бе опозиционен лидер.

„Стигнах до Банкя страшно сложно, по искане  на Бойко Борисов. Сменях няколко пъти автомобила. Не знам дали е знаел какво е било моето положение, но може и той да е бил в сходна ситуация. Не сме говорили за Бареков, а какво може да се случи, ако се срути банката. Трябваше да информира прокуратурата, а вместо това замина за Америка и не помогна“, обясни Василев.

Банкерът обясни, че и тази седмица сръбските власти няма да го върнат в България.

„Трябва да има окончателно решение на правосъдния министър на Сърбия или аз да реша да се върна. Бих го направил, но нямам гаранции от прокуратурата за живота ми и семейството ми. Нямам и гаранции за справедлив процес. Виждате пагубното влияние на прокуратурата върху съда. Не съм избягал от правосъдие. Ако го бях направил, нямаше да съм в Сърбия, а някъде другаде“, каза още Василев.

Той разкри и че имало план за убийството му.

„През май и юни 2014 г. надхвърлиха очакванията ми за заговора срещу КТБ. Бе подготвено покушение срещу мен. Има и свидетелски показания за това“, каза банкерът, който избяга от България след фалита на банката.

Според него в момента „Виваком“ се краде и се разграбва.

Сега Спас Русев и братя Велчеви се опитват да препродадат компанията за 1,2 милиарда евро, каза още Василев.

„Чистилището ми помогна да разбера колко фалшив народ е имало около мене“, добави той.

Банкерът разказа как Иван Искров управлявал БНБ като своя. Той намери и обяснение как в разстояние на три дни през юни 2014 г. позицията на централната банка по случая КТБ се е променила коренно и на банката е била отказана подкрепа.

„Стиснали са го отнякъде. Говори се че има пари в офшорна банка в Танзания, може и да е вярно. Имах в края на май обяд с него. Каза ми: „Ти знаеш ли с какво се заемаш. Мене ме е страх“.

За парите на Александър Сталийски и съпругата му Вили Сечкова банкерът обясни, че са ги получили от Николай Бареков. Те били цената за телевизионни студиа, които той купил в столичния квартал „Герман“.

Според Цветан Василев фирмата на майката на Пеевски „Балканска медийна компания“ не би издържала на един нормален данъчен одит.

„Докато органите за разследване са под негов контрол, Пеевски е чист като ангел“, каза още Василев.

Той изрази и съмнения и твърденията на шефката на вестник „24 часа“, че изданието  ѝ е нейна собственост и няма нищо общо с Пеевски.

„Как така Гочева седмица и половина преди затварянето на банката се сети да си изтегли парите. Блъсков също казва, че нямал общо“, иронизира Василев

Пълното интервю гледайте тук:

Материалът е на Club Z.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*