Шест причини за дълголетието на испанците

Испания се класира на второ място в света по очаквана продължителност на живота след Япония

По данни на Националния статистически институт (INE), в момента в Испания живеят 14 487 души на възраст над 100 години. От тях над 80% – жени.  За най-старата жителка на страната  се смята Ана Мария Вела, която е родена в Кордоба на 29 октомври 1901, а най-старият жител – 111-годишният Франсиско Нунес.

Испания се класира на второ място в света по очаквана продължителност на живота след Япония: по предварителни данни, новородените бебета ще живеят средно 83,2 години. А ето и  6 от най-важните фактори, допринасящи за дълголетието на испанската нация:

1. Храната

Многобройни проучвания потвърждават положителния ефект на средиземноморската диета върху здравето на човека: тя намалява риска от инфаркт и инсулт с около 30%. Въпреки това, според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), испанците е добре да се увеличат обема на консумацията на плодове и зеленчуци.

2. Здраво сърце

Според данни на ОИСР, здравето на сърцето на жителите на Испания спомага доста  страната да подобри показателите за очакваната продължителност на живота (от 6 на 2 място през периода от 2000г. до 2013 г.). Сред испанците е фиксирано едно от най-ниските нива на смъртност в следствие на сърдечно-съдови заболявания, по този показател те отстъпват място само на Португалия, Холандия, Южна Корея, Франция и Япония. Това отчасти може да се дължи на намаляването на броя на пушачите (от 32% до 24% за горепосочения период).

3. Нисък процент на самоубийствата

Испания се нарежда на шесто място в страноте от ОИСР  с най-малък брой самоубийства. Изпреварват ги само  Израел, Италия, Мексико, Гърция и Турция. В допълнение, страната е  сред тези, с най-нисък процент на самоубийства на психиатричноболни пациенти, което показва добра грижа за психичното им здраве.

4. Хамон

Тази точка може да изглежда малко спорена, в светлината на последните изявления на Световната здравна организация, която наскоро постави хамона наравно с пушенето по отношение на риска от рак, но други експерти пък смятат, че високото съдържание на олеинова киселина в този продукт позволява да регулирате нивото на холестерола.

5. Здравеопазване

Испания показва доста добри резултати в областта на здравеопазването за своите жители, независимо от тяхното финансово състояние: през 2013 г., по-малко от 1% от тях казват, че са били отхвърлени от здравеопазването. Подобни резултати поставят Испания на върха на класирането според  ОИСР, заедно с Холандия и Австрия. Страната също така успешно лекува и  пациенти с диабет.

6. Червено вино

Един от най-старите жители на Испания Антонио Докампо Гарсия , който почина през януари на възраст 107 години, употребявал след обяд до половина литър червено вино и бил убеден, че това е напитката, на която дължи доброто си здраве.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*