ЕЦБ може да се откаже от банкнотата от 500 евро

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги даде знак, че банкнотата от 500 евро може да бъде спряна от обращение, заради честата злоупотреба с нея, съобщи Си Ен Ен.

„Има всепроникващо и увеличаващо се убеждение в общественото мнение, че банкнотите с големи деноминации се използват за криминални цели… В рамките на този контекст ние обмисляме действие“, посочи той в отговор на журналистически въпрос за бъдещето на най-голямата европейска банкнота.

Според високопоставени представители в Европа банкнотата от 500 евро улеснява прането на пари, тъй като е по-лесно да бъде пренасяна незабелязано. В миналогодишен доклад на „Европол“ се посочва, че парите в брой все още са „предпочитан инструмент“ на терористите, а банкнотата от 500 евро е най-търсена.

Според Драги, високопоставените представители на ЕЦБ обсъждат какво да правят с банкнотата, като всякакви действия ще бъдат внимателно приложени на практика. Неговото изказване идва само дни, след като председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум призова ЕЦБ да излезе с варианти за ограничаване на използването на банкнотата за терористични цели.

По-рано тази година Европейската комисия заяви, че ще работи с европейската банка и „Европол“, за да намери начини за спиране на финансовите потоци на терористи. ЕК също така планира да регулира виртуалните валути и предплатените карти, за да не могат терористите да остават анонимни, когато използват тези източници на средства.

Източник БГНЕС

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*