Директорът на Европол предупреди за опасност от нови терористични атаки в Европа

Сегашната заплаха е най-голямата през последните 10 години

Директорът на Европол Роб Уейнрайт отправи предупреждение за опасност от нови нападения на „Ислямска държава“ в Европа.

„Сегашната заплаха е най-голямата през последните 10 години“, заяви той в интервю за германския всекидневник „Нойе Оснабрюкер цайтунг“, съобщи „Дойче веле“.

„Може да се очаква ИД или други терористични групировки да извършат нападение някъде в Европа с цел да причинят много жертви сред цивилното население“, посочи Уейнрайт, без да изключва възможността отделни индивиди също да прибягнат до удари.

Уейнрайт е дал интервюто малко след терористичната атака в Анкара, при която загинаха 28 души. Според Европол между 3 хиляди и 5 хиляди европейци са се върнали в Европа след обучение в терористични лагери. „Растящият брой на тези чуждестранни бойци е ново предизвикателство за страните от ЕС“, каза директорът на европейската полицейска служба.

Според него няма доказателства, че терористи използват систематично бежанския поток, за да влизат в Европа, без да бъдат разкрити. Службите за сигурност в ЕС са в повишена тревога след парижките атентати от 13 ноември. ЕС създаде Европейски център по антитероризъм в началото на годината за улесняване на координацията между разузнаванията на страните членки и за подпомагането им в борбата с тероризма, припомня Дойче веле.

Източник БТА

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*