България емитира 2,2 млрд. евро дълг, за да финансира дупката в бюджета

От финансовото министерство отказаха коментар по темата, но не отрекоха съобщението на агенцията

България е избрала Citi, JP Morgan Chase&Co и още две банки, за да пласира нова емисия облигации до 3,9 млрд. лв., или 2,2 млрд. евро, съобщи Reuters, като се позовава на източници от пазара. Запознати добавиха към тях и имената на Unicredit и BNP Paribas.

Страната се нуждае от емисии в такъв обем, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт, или около 900 млн. евро, посочва Reuters.

Според емисионния календар на финансовото министерство тази година плащанията по падежирани дългове са за около 450 млн. евро. В стратегията за управление на дълга е записано, че освен от международните капиталови пазари около 500 млн. евро ще бъдат набрани от вътрешния пазар.

Остатъкът щял да се добави към ликвидния буфер в бюджета, който да покрие евентуална нужда от финансов ресурс заради стрес тестовете, които предстоят на българските банки през тази година.

Ако се окаже, че няма нужда от тези средства, те могат да се използват за погасяване на еврооблигации с падеж 2017 г. , както и на други дългове, плащанията по които са планирани за догодина.

Четирите избрани банки ще организират за една или няколко емисии облигации, твърди Reuters. Банкери уточняват пред „24 часа“, че при роудшоуто, което най-вероятно ще стартира от Лондон, емисията ще бъде рекламирана като предлагане на дългосрочни книжа с 10 години, а и с по-дълъг матуритет, като решението за разпределение на обемите и матуритета ще се вземе в последния момент. Те коментираха още, че в условията за подбор на банките за емисията имало клауза те да изкупят определен обем от нея за собствена сметка, ако липсва достатъчен инвеститорски интерес.

В емисионната стратегия на финансовото министерство е записано, че тази година държавата може да изтегли общо 5,3 млрд. лв. нов дълг, от които 3,9 млрд. лв. от чуждите капиталови пазари.

През март 2015 г. България набра от международните капиталови пазари 3,1 млрд. евро. Финансови анализатори тогава посочиха, че това е била най-голямата продажба на дълг, която страната ни е организирала досега.

 
източник: агенция „Cross

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*