Слави Трифонов: Ако прецакате референдума, чака ви концерт пред парламента

Ако депутатите „прецакат“ референдума на Слави Трифонов и екипа му, чака ги „така наречен концерт“ пред парламента, стана ясно от интервю на шоумена, дадено за Сашо Диков в телевизия BiT.

Трифонов беше категоричен, че е готов да направи „каквото е необходимо“ за осъществяването на националното допитване, за което той и екипът му внесоха 673 481 подписа в парламента. Прагът по закон, необходим, за да се произнесе парламентът, е 400 хиляди подписа.

„Ние сме 700 000 души и когато излязат народните представители и кажат, че „ние искаме да ви прецакаме с евтини номерца“, няма да го кажат на мен, а на 700 000 българи“, обясни той.

Той определи гражданите, подписали се по предложените от него въпроси, като хора, ясно заявили, че тази система на управление вече е ненужна.

Трифонов цитира Закона за пряко допитване до гражданите, според който референдумът трябва да бъде насрочен за следващите избори – президентските, които ще са тази есен.

На въпрос дали планира да създаде политическа партия, телевизионният водещ каза, че в момента няма такива планове.

„След време може, но сега няма да влизам в политиката. Договорът ми с bTV изтича на 1 септември и ще направя всичко възможно да си го продължа“, увери той.

По отношение на критиките си към премиера Бойко Борисов, той каза, че нормална реакция на всеки журналист е да бъде критика на властта. Трифонов припомни, че Борисов му е гостувал още по времето, когато беше главен секретар на МВР и каза, че тогава му станал симпатичен.

След това двамата са били близки приятели. Водещият отказа да сподели какво е довело до разрива в отношенията и определи въпроса на Диков като личен. Въпреки това, той каза, че властта е променила Борисов.

Трифонов отрече твърденията на премиера, че е искал „градинка“ в София за строителен проект на свой приятел, докато Борисов беше кмет на столицата. Той каза, че това е проверимо с документи и настоя журналистите да направят проверка.

Ето за кои въпроси се подписаха тези над половин милион български граждани:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*