Рахой отхвърли ръкостискане на Санчес при преговорите за съставяне на кабинет

Действащият премиер и лидерът на социалистие се срещнаха само за 25 минути, без съгласие за кризата с управлението

Действащият като премиер в момента Мариано Рахой и лидерът на Социалистическа партия (PSOE)- Педро Санчес се срещнха в петък в Конгреса, като част от продължаващите преговори в опит да се състави правителство след неубедителните парламентарни избори през декември. Но те протекоха доста далеч от сърдечната атмосфера. Двадесет и пет- минутните разговори между лидера на Народната партия (PP) и Санчес бяха белязани от пълното игнориране на опита за ръкостискане на последния, с което той беше принуден да оттегли протегнатата си ръка.

Жестът от Рахой дойде в присъствието на репортери и телевизионни камери след срещата между двамата лидери. Краткият й характер отразява продължаващата политическа криза: и двамата политици претендират да оглавят следващото правителство, въпреки че в момента е ред на Санчес, който беше поканен от крал Фелипе VI да потърси подкрепа от другите политически сили за съставянето на нов кабинет.

„Аз не изключвам, нова сесия за проучвателен мандат“, заяви Рахой след срещата. Действащият в момета премиер е готов да преговаря само с PSOE и нововъзникналата дясноцентристка група Гражданите (Ciudadanos) – оставяйки извън преговорите левото крило, което е за анти-строги икономии – патрията Подемос (Podemos). Той настоява да се образува „широка коалиция“ между трите „про-конституционни сили“. Предложение, което отправи още в деня след изборите на 20 декември, на които ПП спечели най-много гласове, но загуби своето мнозинство.

След срещата със Санчес, Рахой за пореден път заяви пред репортери, че пакт между ПП, ИСРП и Гражданите(Ciudadanos) е „най-добрият“ вариант за Испания.

И двамата лидери – Рахой и Санчес са били наясно, че срещата този петък няма да доведе до решение на настоящата политическа криза, но я използваха, за да определят съответните си стратегии.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*