Всеки българин – с държавен имейл

На държавния имейл ще се изпращат и съобщения за важни събития

Всеки българин ще получи от държавата електронен пощенски адрес, както е заложено в проекта за развитие на електронната идентификация, който е една от най-важните стъпки за внедряване на електронно правителство.

Имейлът ще се издава служебно, заедно с подновяването на личната карта. Новите лични карти ще са с електронен идентификатор. Това е заложено в пътната карта на правителството за изпълнение на стратегията за електронно управление. За целта вече бе обявена  обществена поръчка за близо 500 млн. лв., а реално подмяната трябва да започне от следващата година.

Какво още е предвидено в  пътната карта за развой на електронното управление?

Адресът на държавния имейл ще бъде включен в чипа на личната карта, с който българите ще се идентифицират, за да ползват услугите на администрациите онлайн. На тази поща ще бъдат изпращани автоматично всички отговори от администрации, готови документи и пр.

Гражданите ще могат все пак  да пренасочвт имейла за общуване с държавата и към избрана от тях електронна поща и дори да  получават есемеси за известяване, както е предвидено в  проекта за електронната идентификация. Това ще се реализира чрез  портален сайт. Единствено служебният имейл обаче ще удостоверява, че дадена услуга е извършена от държавата, без значение дали е активирано прехвърляне към друга поща.

 

 

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*