Сърцебиене – трябва ли да се плашим от него?

Усещането, че сърцето ви бие учестено, пропуска удар, излиза от ритъм, поражда чувство на тревога. Това може да е симптом на сериозно сърдечно заболяване, затова винаги се консултирайте с лекар, дори да се окаже че причината е съвсем незначително. Ако е така, можете да се справите с проблема посредством редица природни средства.

Човек обикновено не обръща внимание на сърдечната пулсация. Когато сърцето работи по- усилено от обикновено, това се усеща веднага. По време на физическо натоварване и след това сърдечната дейност се усилва. Така сърцето осигурява допълнителен кислород и хранителни вещества за мускулите, които се съкращават, и отделя въглеродния двуокис и другите отпадъчни вещества от организма. Същото се наблюдава и при стрес, тъй като високото ниво на адреналин подготвя тялото за реакция от типа „борба или бягство“ при евентуална опасност.

Други причини за учестена, но ритмична сърдечна дейност (тахикардия) са: непоносимост към храна, повишена температура и кофеин (който вдига нивото на адреналина). Определени лекарства (включително за алергичен ринит), хиперфункция на щитовидната жлеза или атеросклероза също влияят върху сърдечната дейност. Само в редки случи учестеният пулс сигнализира за животозастрашаващо сърдечно заболяване.

Един вид тежко нарушение на сърдечния ритъм – фибрилацията на предсърдието, засяга два процента от хората над 65 години. То се дължи на заболяване на щитовидната жлеза, атеросклероза или на злоупотреба с алкохол и изисква спешна медицинска намеса. Друга, по- малко опасна причина представлява пролапсът на митралната сърдечна клапа. Заболяването се среща при 5 процента от хората и засяга предимно жени. Изисква наблюдение от специалист, но обикновено не се налага специфично лечение.

Профилактика
За да намалите риска от сърцебиене и сърдечно заболяване, се занимавайте редовно с физически упражнения, не пушете, прилагайте стратегии за овладяване на стреса, хранете се балансирано и се придържайте към оптималното за вашата височина телесно тегло.

Лечение
Сърцебиенето, проявяваща се като епизод на учестена сърдечна дейност или като екстрасистоли, обикновено не се нуждае от лечение, освен ако не е симптом на сериозно заболяване или ако се придружава от световъртеж или други оплаквания.
При всички случаи обаче е важно своевременно да се консултирате с лекар.

Физически упражнения
Когато аеробните упражнения предизвикват учестена сърдечна дейност (тахикардия), това е сигнал, че сърцето и белите дробове не могат да снабдяват адекватно организма с кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества. Подходяща и степенувана програма с упражнения за период от няколко месеца ще увеличи капацитета на белите дробове и силата на сърцето.
Непременно потърсете мнението на лекар, преди да увеличите интензивността на натоварването, особено ако сте предразположени към сърдечносъдови заболявания (например при наднормено тегло или тютюнопушене).

Справяне със стреса
Ако сърцебиенето е свързано със стрес, се занимавайте редовно се релаксация. Масажът също облекчава състоянието. Използването на техники за справяне с напрежението ще предпазят сърцето ви от свръхстимулация поради хронично повишено ниво на адреналин в кръвта.

Билколечение
Използвайте билки, назначени единствено от специалист. Обикновено се препоръчва глог, който подобрява помпената функция на сърцето.

Ароматерапия
Полезни са успокояващите етерични масла от лавандула, майорана, горчив портокал или нероли (масло от портокалови цветчета). Напръскайте няколко капки върху носна кърпа, вдишайте или използвайте изпарител. Втрийте 2 капки масло от горчив портокал в гърдите си.

Други методи
Ако в основата на вашия проблем лежи недостатъчно движение, се обърнете към фитнес инструктор, за да разработи програма за сърдечносъдовата система с постепенно увеличаване на натоварването. Биологичната обратна връзка може да ви помогне да се справите с физическите си реакции към стреса, ако причината е тревожно разстройство. Редовните занимания с йога, упражненията за дълбоко дишане, релаксацията или медитацията също ефективно регулират сърдечната дейност.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*