Социалистите отказват да се подчинят на исканията на Подемос (Podemos) за преговорите

Лидерът на партията Пабло Иглесиас иска Педро Санчес да изключи Гражданите(Ciudadanos) от преговорите

Лидерът на социалистите Педро Санчес в петък отхвърли искането на Пабло Иглесиас от Подемос да избират между неговата партия и Гражданите по време на преговорите за възможно съставяне на ново испанско правителство .

Санчес се срещна за около час с Иглесиас в Конгреса за първи път, откакто лидера на социалистите бе поканен от крал Фелипе VI да се опита да състави коалиционно правителство.

„Моят отговор е, че вратата винаги ще бъде отворена за Пабло Иглесиас и други групировки“ – заяви Педро Санчес

След срещата им, Иглесиас публично призова Санчес да отмени плановете си за формиране на коалиция с Алберт Ривера от Гражданите и да направи ексклузивно споразумение с Подемос. Санчес и Ривера вече се договориха в четвъртък, да започнат преговори за пакт между двете партии.

Санчес заяви, че ще продължи да води преговори с всички политически партии, включително Гражданите.

„Има въпроси, които ни разделят, но има едно нещо, което ни обединява, и то е, че е необходимо да се сложи час по-скоро край на правителството на Мариано Рахой и ПП“, заяви генералният секретар на социалистите.

Въпреки това сподели, че той е готов да разговаря с Рахой, дори го подкани да „вдигне телефона“, и да му се обади. Но потвърди, че не би направил сделка с ПП . „Очаквам неговото обаждане“, допълни той.

От своя страна, Иглесиас заяви, че Подемос няма да продължи преговортеи със социалистите, докато те са в процес на преговори с Ривера.

„Ако ИСРП иска да тръгне в тази посока, ние сме готови да започнем да работим сега. Ако те мислят, че могат да се пренасочат към дясно-ориентирани групи, ние не сме съгласни с това „, заяви Иглесиас.

„Казах на Педро, че е по-добре, ако вземе решението по-бързо: Ние сме на разположение“, заяви лидерът на Подемос, който вече предложи лява коалиция със социалистите, обединената левица (IU) и други по-малки партии.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*