Здраве чрез природни методи

Различните форми на природолечение осигуряват щадяща грижа за здравето и стават все по- популярни, въпреки че повечето хора очакват да ги комбинират с традиционната медицина. Природосъобразните методи на лечение гарантират добро физическо състояние в дългосрочен план, защото вземат под внимание начина на живот на човека, лекуват организма цялостно: тялото, съзнанието и душата, а не само симптомите на заболяването.

Природната медицина привлича все повече последователи. Според скорошно проучване 25 процента от хората напоследък търсят допълнителен или алтернативен метод на лечение, предимно при хронични страдания като безсъние, болки в ставите и гърба. Това означава, че въпреки твърденията на традиционната медицина за все по- успешното й справяне с основни здравословни проблеми като рак и сърдечни заболявания, природолечението успява все по- добре да задоволи други потребности.

Защо да изберем природолечението?

Лечението чрез природни средства в домашна обстановка и придържането към природосъобразен начин на живот е значително по- щадящо и е за предпочитане пред приема на силни лекарства. Вероятно най- важното му предимство е, че се основава на разумната идея за поддържане на здравето като цялост, а не за борба единствено със симптомите на заболяването, както и за водещата роля на профилактиката на болестите пред лекуването им.

Природните методи признават способността на организма да се самолекува. Освен това, в сравнение с традиционните способи, има по- малка вероятност те да причинят странични ефекти. Лекарствата на билкова основа съдържат малки количества от няколко активни субстанции, всяка от които балансира донякъде действието на останалите. Точно обратното важи за повечето традиционни медикаменти, в състава на които влиза значителна доза от едно-единствено вещество и следователно е възможно да наруши химическото равновесие в организма и да се предизвикат нови проблеми, които на свой ред да изискват лечение.

Алтернативната медицина придава особено значение на връзките между тялото и съзнанието на човека. Според изследванията лечението на пациенти, които мислят позитивно и се опитват да разрешат емоционалните си проблеми, обикновено е по- ефективно при различните заболявания. Човешкият мозък и тяло са тясно свързани посредством хормони, невромедиатори (вещества, улесняващи предаването на съобщения между нервните клетки) и други химически субстанции. Промяната в настроението влияе върху имунната и сърдечно-съдовата система, както и върху съня, а физическите проблеми се отразяват на чувството за щастие, на нивото на тревожност и способността за концентрация. Ето защо телесните заболявания често водят и до психически разстройства, и обратно.

Удачно съчетание
Идеята традиционната медицина и природолечението да се разглеждат като несъвместими противоположности е доста привлекателна. Но в действителност мнозина от традиционните лекари нямат нищо против пациентите им да прибягват и към природолечение. Това не означава отхвърляне на предимствата на „високотехнологичната“ медицина, а е начин за разширяване на възможностите за лечение. По същия начин практикуващите допълнителни или алтернативни методи признават, че консултациите с традиционната медицина са изключително важни.

Ключ към здравето
Правилното хранене, редовните физически упражнения, използването на техники за справяне със стреса са основните естествени начини за съхраняване на здравето. Други важни фактори са доброжелателното отношение към околните, създаването на благоприятна за здравето обстановка в дома и отказът от вредни навици, като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол например. Грижата за организма осигурява душевно равновесие и помага за доброто състояние на всяка част от тялото. Тя укрепва имунната система, което спомага за предпазването от инфекции, алергии и дори рак.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*