Ци – енергията на Вселената

Древните учени са вярвали, че в началото във Вселената имало само абстрактна енергия, известна като „ци“ (диханието на природата). Тя също така често се назовава небесния дъх/дихание на дракона. Ци е невидимата енергия, която пронизва всичко, но се събира в определени места и тези места фън шуй определя като добри. Тъй като ци носи щастие, благоденствие и дълголетие, към нея жадно се стремят всички. Китайците вярват, че ци влиза в зародиша в момента на зачеването му. Ци е силата на живота във всички живи същества и когато нещо е направено по съвършен начин, ци постига съвършенство. Например един художник, създаващ великолепен портрет или боксьор, удрящ съвършено – и двамата създават ци.

Обратно, когато някой се чувства болен или е изпаднал в летаргия, за него се казва, че му липсва ци енергия. Ние се нуждаем от благотворна ци, за да бъдем активни и здрави. За някой, който е винаги ентусиазиран и готов да работи върху нови проекти се казва, че е пълен с ци. При този случай ци тече нагоре през тялото, създавайки аура около върха на главата.Тази аура може да нараства или да намалява в зависимост от жизнеността и здравето на човека. Съществуват съвременни уреди за заснемане на състоянието на аурата и възможности за нейното своевременно коригиране. Във Валенсия разполагаме с подобна аура-камера, където ясно могат да се видят дори проблемите в зародиш. Аурата може да бъде увеличена чрез медитация, добри взаимоотношения с другите хора и заобикалящата среда, с рейки и здравословен начин на живот,а също и с добър фън шуй.
При фън шуй ние търсим места, в които ци се натрупва или се образува, тъй като това са съвършените места, на които може да се живее един щастлив, изпълнен с благоденствие и успехи живот. Ци лесно се разпръсва от силните ветрове. Следователно ветровитите места не са добри от гледна точка на фън шуй. Когато ци е ограничена с вода, тогава обикновено се натрупва благотворна ци. Поради тази причина хората от Хонг Конг гледат на своето пристанище като на източник на тяхното богатство. Изходите от пристанището са малки, така че богатството да бъде пазено вътре. (Много хора се страхуват че широкомащабните подобрения на пристанището, подети от хонгконгските власти, ще окажат отрицателно въздействие върху нивото на ци и ще отнемат или поне ще намалят богатството на колонията).

Не всяка вода обаче е благоприятна. Ако водата тече твърде бързо, тя ще отнесе богатството. Ако водата тече в права линия, тя ще отнесе ци енергията. Идеалният вариант е водата да се движи бавно и да прави завои.

Важно е да си избере място, където ци енергията може да се изгражда и натрупва или пък където непрекъснато се създава нова ци. Такива места винаги ще бъдат благоприятни. Място, заобиколено от бавнодвижеща се вода и вълнообразни хълмове, които да разсейват ветровете, е идеалното място.

Според фън шуй митологията, първото движение на ци създало ян (мъжкия принцип). Когато движението спряло, се създал ин (женският принцип). След като създава мъжкото и женското, ци продължила със създаването на цялата Вселена. Теориите за ин и ян са жизненоважни при фън шуй.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*