Кралят призова лидера на социалистите да се опита да формира правителство

Педро Санчес заяви, че ще разговаря "както с десните, так и с левицата" в опит да прекъсне политическата безизходица

След седмици на политическа безизходица, Кралят на Испания Фелипе VI във вторник призова генералния секретар на Социалистическата партия (PSOE), Педро Санчес да се опита да формира правителство на мнозинството.

Решението бе взето, след първоначалния отказ на действащия в момента премиер Мариано Рахой от консервативната Народна партия (PP) да го направят те, предвид липсата на подкрепа в Конгреса за даването на мандата на досегашния премиер. На втората среща между Рахой и монарха във вторник, отново не беше поискан мандат за съставяне на правителство.

„Заемам се с това на сериозно“, каза Санчес във вторник, като призова политическите сили в страната да се въздържат от прибързано вето на бъдещите му планове.

„Днес ни липсва подкрепа, но сме в очакване на развитието на събитията“, заяви Рахой. „Моето собствено и на моята партия мнение е да продължим напред и да не се отказваме от мандата, но не срещаме подкрепа, тъй като ИСРП (PSOE) отказват да говорят, а така не мога да гарантирам стабилно правителство за Испания.“

Рахой визира факта, че Санчес многократно отхвърли предложението му за широка коалиция между ПП и ИСРП. Неговата стратегия изглежда е да се изчака с надеждата, че Санчес ще се провали при съставянето на алтернативна коалиция, след което да повтарят предложението си.

Междувременно испанският държавен глава призова Санчес да се опита да състави правителство след втория кръг на преговори с политическите лидери, след гласуването на 20 декември. След вота, въпреки че партията на Рахой (РР) спечели изборите по отношение на броя на местата в Конгреса, гласуването не даде на нито една партия ясно изразено мнозинство.

До момента преговорите между политическите сили в Испания – включително с нововъзникналите групи на Гражданите (Ciudadanos) и Подемос (Podemos) – не доведоха до никакви споразумения, които биха могли да са основа за формирането на правителство – ситуация, невиждана до момента в испанската политиката, от връщането на демокрацията в края на 1970.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*