„Социалистите са готови да управляват, ако Рахой откаже,“ заяви Санчес пред краля

Водачът на социалистите (PSOE) заяви, че е готов да започне преговори с всички партии, за да се опита да състави правителство

Лидерът на социалистите Педро Санчес във вторник потвърди, че ще се опита да формира алтернативно правителството, ако спечелилия кандидат в изборите на 20 декември – Мариано Рахой от Народната партия (PP), откаже да го направи.

След втората си среща с крал Фелипе VI, за да обсъдят възможностите за управление на Испания, Санчес даде пресконференция, за да ги запознае с плановете си.

„Казах на краля, че Социалистическата партия (PSOE) е готова да сформира правителство, ако Рахой се откаже от задължението си“, заяви Санчес. „Социалистистие ще направим необходимото и ще се опитаме да съставим правителство и ще се опитаме да извадим институциите от настоящата безизходица.“

Педро Санчес: „Рахой се е отказал от представянето на политически проект за испанците за следващите четири години“

Фелипе VI по-късно ще се срещне с Рахой, с което ще приключи втория и последния кръг от срещи с политическите лидери за връчване на мандат за нов премиер.

Испания е изправена пред безпрецедентна политическа главоблъсканица, която може да доведе до нови избори тази година , ако никой не е в състояние да сформира правителство в следващите седмици.

Титулярът Рахой вече веднъж отказа да приеме поста , защото е наясно, че му липсва подкрепа, за да продължи да заема поста си, въпреки своите 123 места в Конгреса.

Санчес, чийто социалисти получиха 90 места, вече многократно отказа офертата на Рахой за създаване на широка коалиция. Вместо това, той е склонен да търси подкрепа за алтернативна коалиция, която може да включва много или някои от другите опозиционни партии, като Подемос, Гражданите, Баската националистическа партия (БНП).

Но Санчес винаги е настоявал, че Рахой трябваше да се опита да състави правителство на първо място.

Ако последният откаже отново във вторник, лидера на социалистите ще бъде готов да направи своя ход .

„Мисля, че испанците няма да го разберат, ако силите на промяната не се обединят, за да се постигне тази промяна“, каза Санчес по време на пресконференцията. „Рахой се е отказал от представянето на политически проект за следващите четири години.“

Санчес: „Въпросът на който Подемос трябва да отговори е, дали те поддържат промяната която ПСОЕ може да донесе, или искат още четири години управление на ПП“

След вторник, царят ще трябва да избира между това един кандидат да се опита да състави правителство, въпреки оскъдните възможности за успех, или да им даде повече време, за преговори с надеждата за постигане на по-голяма подкрепа.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*