Подемос отказва да подкрепи сделка между социалистите(PSOE) и Гражданите(Ciudadanos)

Лидерът на формацията за анти-строги икономии Пабло Иглесиас заяви, че политиките на новозараждащата се коалиция са несъвместими

Лидерът на Подемос (Podemos) Пабло Иглесиас днес заяви, че няма да подкрепи съюз между испанската социалистическа партия и групата на Гражданите, нито активно, нито дори пасивно.

Водачът на партията анти-строги мерки, който сам по себе си също търси коалиция със социалистите, в която той лично се вижда като вицепремиер заяви, че не желае да одобри пакт от такъв характер.

Гражданите бяха тези, които изрично казаха, че не биха подкрепили правителство с участието на Подемос в него. – Пабло Иглесиас.

„Ние сме готови да разговаряме с всеки“, заяви Иглесиас днес (понеделник), малко преди да се срещне с крал Фелипе VI, като част от протокола, в навечерието на гласуването на мандата. „Гражданите бяха тези, които изрично казаха, че не биха подкрепили правителство с участието на Подемос в него.“

Лидерът на Подемос отправи запитване към лидера на социалистите Педро Санчес да обмисли добре избора си между него и водача на Гражданите – Алберт Ривера, защото техните две платформи „са несъвместими.“

Иглесиас потвърди собственото си предложение за „правителство на промяната“, включващо социалистите, Подемос и Обединената левица. Идеята срещна значителна опозиция от високопоставени длъжностни лица на социалистите обаче, заради подкрепата на Подемос за провеждането на референдум за самостоятелността на Каталуния.

Испански политиката изпадна в патова ситуация след последните избори през декември, където никоя партия не получи достатъчно гласове за съставянето на самостоятелно правителство. От тогава партиите се опитват да сключват съюзи за работеща правителствена коалиция – или, ако това е невъзможно, да се осигури поне достатъчно подкрепа за гласуването с „да“ на предстоящата сесия за избор на нов министър-председател и връчването на мандат.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*