Повишена температура – как да си помогнем сами?

Повишената телесна температура обикновено е сигнал, че имунната система полага всички усилия, за да се пребори с инфекция. Ако обаче температурата е толкова висока, че причинява дискомфорт, можете да облекчите състоянието с домашни средства. Освен това е необходимо да установите и първопричината.

Нормалната телесна температура варира при всеки човек от 35,8 до 37,5 градуса целзий. Тя се влияе от храната, напитките, физическото натоварване, съня, частта на деня, часа и менструалния цикъл. Треската представлява повишаване на телесната температура над нормалните стойности. Тя може да е симптом на обичайно заболяване (грип, гнойна ангина и детска вирусна инфекция) или на по- рядко срещащи се инфекции, като малария и тиф. Друга възможна причина е топлинен удар, предизвикан от продължителен престой на слънце.

Покачването на температурата може да се предшества от втрисане и от редуващи се горещи и студени вълни. След като вдигнете температура, обикновено се появява главоболие и учестено дишане. При определени заболявания, в това число и малария,
треската е толкова силна, че се наблюдава треперене. По време на инфекциозно заболяване високата температура се задържа обикновено не повече от 3 дни.

Лечение
Ако неочаквано ви стане студено и започнат да ви побиват тръпки, вероятно вдигате температура. Най – добре е да си почивате, но не е задължително да лежите. Хладката вана облекчава състоянието, но внимавайте да не се простудите.

Понижаване на температура: Не е нужно да предприемете мерки за понижаване на температурата, освен ако тя не надвишава 38 градуса или ако се чувствате зле. Щом все пак искате да я свалите, намалете или изключете отоплението, отворете прозорците и вратите, ако е необходимо включете вентилатор или климатик. Облечете се леко и ако ви е прекалено горещо в леглото, махнете одеялата или заменете юргана с по- тънка завивка или чаршаф. Мнозинството хора се чувстват по- добре когато са покрити с нещо леко, отколкото без нищо отгоре. Дрехите и завивките от естествени материи позволяват на потта да се изпари по- бързо и ускоряват охлаждането.

Компреси: Можете да прилагате хладни мокри компреси на челото и тила, китките и пръстите. Нека всички останали части на тялото ви бъдат покрити. Сменете компресите, когато се затоплят. Продължавайте, докато температурата спадне и се почувствате по- добре.

Увиване за влажен чаршаф: Увиването на тялото е ефективно средство за сваляне на висока температура, но внимавайте да не се стигне до преохлаждане. Увийте болния с хладък влажен чаршаф или няколко мокри кърпи и го покрийте отгоре със сухо вълнено одеало. На всеки 15- 20 минути сменяйте чаршафите, докато не настъпи подобрение.

Възстановяване на течностите: Приемайте достатъчно течности, докато не започнете да отделяте голямо количество светла урина. За предпочитане са водата и напитките с високо съдържание на витамин „С“ като сок от касис, портокал и лимон.

Билколечение: Пийте чай от кората на бяла върба, от липов цвят, маточина, бъз, ехинацея, джинджифил и мента. Тинктурата от ехинацея също помага.

Понижаване на температурата при децата: Не трябва да се обтриват с гъба или да се къпят със студена или хладка вода. Това може да понижи температурата, да доведе до треперене, което отново да покачи температурата. Оставете детето съвсем леко облечено и осигурете свеж и прохладен въздух в стаята му. Давайте му и много течности.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*