Първи стъпки при започване на бизнес в Испания

Някои идеи за набиране на първоначален капитал при стартиращ малък бизнес

Всеки, който е взел решение да стартира собствен бизнес, независимо от държавата в която пребивава, се изправя пред предизвикателството – набиране на капитал. Много малко са хората, които разполагат с определена заделена сума, с която да започнат и да обезпечат първоначално дейността си. Повечето прибягват до заеми.

В този смисъл ипотечният кредит е една възможност да си набавите начален капитал, стига да разполагате със собствен имот.
Разбира се, трябва да се съобразите с някои важни фактори, като например какъв е процента от стойността на имота, който искате да получите като кредит, бихте ли могли да гарантирате плащанията си и доколко ще можете да гарантирате изплащането на взетия заем. За да оформите документите по заема, най- вероятно ще се нуждаете от услугите на професионалист. Добре да да съобразите и неговата такса, макар че в някои случаи е достатъчно да се посъветвате с консултанта от съответната обслужващата ви банка.

Ако пребивавате легално в Испания и сте се осигурявали достатъчно време, за да можете да се запишете за помощи при безработица (paro- на испански), тогава бихте могли да се възползвате от една законова възможност, за да акумулирате средства. Стартирането на дейност като едноличен търговец (autonomo) ви позволява да поискате изплащането на 40% от обезщетенията наведнъж, а останалите 60% ще се използват, за да покриват дължимите от вас осигуровки като самонаето лице. Поне до момента на изчерпването на сумата. Като цяло е по-добър вариант, отколкото да плащате лихви, но е добре да потърсите съвета на финансов експерт (gestor), за да ви ориентира какви други облегчения можете да получите.

Ако не ви е останала друга възможност да си набавите капитал, има начин да потърсите финансиране и от организации, предоставящи „рисков“ капитал. Но ще е необходимо да представите добре оформен бизнес-план, а също така да сте готови да се откажете от част от печалбата. Тъй като те нерядко искат съучастие, като разчитат на голяма възвръщаемост на вложените средства. Или предоставените средства са с доста високи лихви, което пък от своя страна изисква дота голям марж н очаквана печалба, за да можете да покриете обслужването на плащанията си.

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*