Един човешки мозък може да побере целия интернет

Човешкият мозък може да съдържа 10 пъти повече информация, отколкото се смята в момента

Човешкият мозък може да съдържа 10 пъти повече информация, отколкото се смята в момента, и така да побере количество данни, сходно на това в целия интернет. Това показват данните в ново изследване, публикувано в специализираното издание “eLife” и цитирани от „Индипендънт”.

Откритията помагат да разберем как мозъкът е толкова ефективен, при положение че използва енергия в размер на 20 вата – колкото много бледа електрическа крушка. Учените са използвали нови техники, за да изследват компютърните възможности на сивото ни вещество.

„Открихме ключът към разкриването на принципа как невроните работят с малко енергия, но имат голяма изчислителна сила”,

заяви Тери Сейновски, професор от американския Университет за биологични науки „Солк” и един от ръководителите на експериментите.

„Новите ни изчисления за паметта на ума сочат възможно увеличение от 10 пъти спрямо възприетите разбирания, до големина от най-малко петабайт, което е сходно на Световната мрежа”,

обобщи данните Сейновски.

Електрическите и химични процеси в мозъка текат чрез синапси, през които преминават невроните. Използвайки теоритични алгоритми за дейността на веригите американските учени са установили, че тези връзки се уголемяват и намаляват според сигналите, които минават през тях. В открития модел, синапсите могат да се разширят до 10 пъти повече от познатата си форма, като поемат много повече информация, отколкото до момента се счита, че е ввъзможно.

„Следствията от нашите открития са всеобхватни. Под привидния хаос в мозъка са скрити истинските размери и форми на синапсите, които до момента са ни непознати”,

добавя Сейновски.

Източник БГНЕС http://bgnes.com/tehnologii/nauka/4402985/

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*